Labels

Showing posts with label perhimpunan hijau 2.0. Show all posts
Showing posts with label perhimpunan hijau 2.0. Show all posts

Sunday, 26 February 2012

SAH!!! UMNO DAN PERKASA YANG BUAT SETAN TERHADAP HIMPUNAN HIJAU 2.0 PULAU PINANG

StopLynas

Apa sebenarnya LYNAS?

Sebuah syarikat dari Australia yang akan membuka kilang toxic untuk barang barang kimia dari Negara Australia, senang cerita LYNAS ni Tong Sampah untuk bahan kimia radio aktiv dari Australia.

Kenapa rakyat Malaysia wajib StopLynas dan Save Malaysia?

Korang suka tak kalau rumah korang orang jadikan tong sampah? tapi orang tu bayar lah korang. Sampah yang mereka buang kat rumah korang tu adalah bahan bahan kimia yang boleh membunuh korang dan juga ahli keluarga korang. Itu lah LYNAS Malaysia.
Projek seumpama lynas juga pernah dijalankan di Malaysia sekitar tahun 1990, tapi ia ditutup setelah desakan oleh rakyat kepada rakyat Malaysia pada waktu itu.
Lynas MALAYSIA pernah membuktikan kegagalannya untuk projek yang sama di bukit merah perak, mangsanya adalah rakyat setempat, lihat kesan kepada mereka, adakah ini tidak cukup lagi untuk menjadikan bukti bahayanya sisa radioraktif lynas? malah lynas jauh lebih besar dari kilang di bukit merah tersebut.

SAYANGI GENERASI ANDA, ZURIAT ANDA, HUMBAN LYNAS, DARI MALAYSIA.


Rakyat Malaysia yang prihatin terhadap isu Lynas kini bangkit untuk meminta dan mendesak kerajaan supaya membatalkan projek yang sudah 45% siap ini, dengan Himpunan Hijau 2.0.
Namun kerajaan Malaysia dibawah pemerintahan Najib Razak seperti tidak mengendahkan permintaan ini dan yang paling menyedihkan apabila terdapat beberapa pihak yang menentang himpunan hijau 2.0 ini dengan mengunakan serangan fizikal terhadap peserta yang terlibat.


Himpun Hijau 2.0 Penang, Pulau Pinang

Ini dia gambar setan-setan UMNO/PERKASA yang buat setan sewaktu perhimpunan antilynas HIJAU 2.0 di pulau pinang kelmarin.

Orang nak selamatkan Malaysia, Halau LYNAS Australia keluar dari Malaysia, mereka ni nak marah kenapa pula? Nampak sangat lagi nak menjahanamkan Negara!


psst....Sekali geng-geng hijau tu serbu lu orang...mampos la alamatnya....

Baca Berita Penuh ..

Friday, 24 February 2012

Gelombang Hijau Kini Mengombak Di Internet

Barangkali isu Lynas dilihat sebagai isu tempatan, lebih-lebih lagi lokasi perhimpunannya terletak di Kuantan, pantai timur dengan jarak kira-kira 250 kilometer dari ibu kota Kuala Lumpur. Berbeza dengan BERSIH 2.0, isu Lynas tidak membawa impak selanjutnya sekiranya kilang pemprosesan nadir bumi itu dihentikan daripada beroperasi. Namun, Barisan Nasional berdepan dengan risiko tewas dalam pilihan raya yang adil, seandainya tuntutan BERSIH 2.0 dipenuhi.


Lebih kurang 48 jam dari sekarang, sebelum Himpunan Hijau 2.0 berlangsung di Kuantan, gelombang Hijau mula mengombak di ruang internet. "Fenomena BERSIH 2.0" muncul kembali, di mana warga internet mula menukar gambar profile mereka kepada "Stop Lynas, Save Malaysia" (Hentikan Lynas, Selamatkan Malaysia), atau dengan sesuatu yang berwarna hijau, termasuklah perwatakan dalam filem seperti Hulk, Ninja Turtle, Shrek dan sebagainya.


Satu laman Himpunan Hijau 2.0: Langkah Lestari telah ditubuhkan, menyebarkan informasi terbaru. Antaranya, penganjur telah bersetuju untuk mengadakan perhimpunan di Padang MPK4 setelah berunding dengan polis, dengan syarat tiada gangguan terhadap sesiapa yang hadir, dan tiada pembatalan permit daripada Majlis Perbandaran Kuantan. Seandainya persetujuan ini tidak dipatuhi, maka peserta akan turun membanjiri padang MPK1.

Selain itu, seruan menyebar di kalangan warga internet untuk menukar gambar profile kepada tema hijau. Mereka yang gagal menghadiri Himpunan Hijau 2.0 pada 26 Februari, diseru untuk mengambil gambar di mana-mana tempat dengan mesej "Henti Lynas, Selamatkan Malaysia" - sebagai tanda solidariti kepada perjuangan Himpunan Hijau 2.0.


Mereka yang tidak mudah lupa semestinya ingat, di mana ramai warga internet yang menyokong tuntutan BERSIH 2.0, menukarkan gambar profile mereka dalam laman sosial, sama ada Facebook mahupun Twitter kepada gambar yang berwarna kuning - lambang BERSIH ketika itu. Malah, ketika informasi BERSIH 2.0 disekat, diputarbelit mahupun ditampilkan dengan imej yang negatif, warga internetlah yang bangkit memainkan peranan sebagai penyebar informasi, selain memberi solidariti kepada gabungan yang cuba dilabel sebagai "pertubuhan haram" ini.

Malah, selepas perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011, warga internet yang tidak berpuas hati dengan cara kerajaan mengendalikannya, menubuhkan laman khas menuntut beberapa orang pimpinan tertinggi meletak jawatan, termasuk Perdana Menteri Najib Razak, Timbalan Perdana Menteri Muhyiddn Yassin dan beberapa orang menteri yang dianggap membuat kenyataan palsu ketika itu.

Seperti juga gerakan BERSIH 2.0, semakin ramai orang tampil ke depan untuk menyatakan pendirian. Kali ini, artis-artis pop yang terkenal dalam dunia seni dan hiburan Cina, misalnya Micheal Wong, Fish Leong, Yu Heng dan lain-lain juga tampil, menyatakan bantahan mereka terhadap Lynas. Begitu juga dengan mereka yang aktif dalam bidang penulisan Cina, masing-masing menukar gambar profile mereka dengan tema "Hijau".

Sasterawan Negara, A. Samad Said turut memperbarui status beliau semalam, dalam Facebook dengan sebuah puisi, "Kita mulai langkah lestari, pada minggu bertuah ini. Kita luhuri khazanah rimba, demi manfaat zuriat bangsa." Ramai yang masih ingat puisi A.Samad Said, berjudul "Unggun Bersih", yang disebarkan secara meluas ketika gerakan BERSIH 2.0 memuncak pada tahun 2011.


Selain itu, badan bukan kerajaan di Malaysia turut serta dalam perjuangan Himpunan Hijau 2.0, mengadakan perhimpunan dengan tema yang sama di beberapa lokasi, termasuk Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Perak, Johor, Sabah dan Sarawak - untuk mereka yang gagal hadirkan diri di Kuantan.

AzrinRen : Lepas gelombang kuning, lepas ni lu semua takut pada gelombang hijau pula...hihihi...kalau gelombang merah.gua tak tahu lah...sebab warna merah sinonim dengan UMNO, mungkin juga UMNO akan berkata merah itu DAP...

psst....Gua suka gelombang HIJAU...

Baca Berita Penuh ..

Blog Pakatan Rakyat